dinsdag 21 januari 2014

Storm in islamitisch glas water, de VVD blaast hard.

In Nederland heb je universiteiten op levensbeschouwelijke grondslag. Enkele daarvan hebben hun "geloof verloren" zoals de voormalige Radboud Universiteit (vroeger R.K.) in Nijmegen. Nog steeds hebben we de Vrije Universiteit (prot.-chr.) en de Katholieke Universiteit Brabant. In de jaren van de verzuiling waren dat bolwerken van hun geloof, en hoogleraren, rectoren en bestuurders werden door hun kerken geprezen om de godsdienstige uitspraken die ze deden. Soms waren dat zeelfs uitspraken die tegen de officiƫle leer ingingen, zoals die van prof. Schillebeeckx in Nijmegen.
Nu is er, omdat we het beginsel hanteren van "gelijke monniken, gelijke kappen", ook een Islamitische Universiteit bijgekomen, in Rotterdam. Omdat daar de rector iets godsdienstigs heeft gezegd, gaat de VVD nu met vuur spelen. Dat wil zeggen, hij geeft de omstreden premier van Turkije, die altijd roept dat buitenlandse machten zijn gezag willen ondermijnen, een voorzet voor open doel om weer eens beschuldigend naar Nederland te wijzen, waar ze ook moslim-kinderen godbetert bij heidense homo-ouders onderbrengen. Eerder heeft hij daar al waarschuwend de vinger tegen opgeheven, waarop veel van zijn aanhangers de straat opgingen om tegen dit goddeloze Nederlandse beleid te demonstreren. Wat heeft die "fanatieke" rector van de Islamitische universiteit dan gezegd, in juni nota bene, waar de VVD zo boos om wordt? "Wij vervullen onze heilige taken in gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden". Hij zei dat ten tijde van de demonstraties tegen de voortgaande islamisering van Turkije tegen Erdogan, in juni, en het was een citaat van een moslim-theoloog uit de vijftiger jaren of zo. De VVD is nu bang, dat deze woorden een goedkeuring inhouden van islamitisch geweld. Beste VVD, denk na over wat u doet: het is een islamitische universiteit, en van een islamitische universiteit kunt u islamitische uitspraken verwachten, net zoals u van een christelijke universiteit christelijke uitspraken kunt verwachten. Deze uitspraak had trouwens net zo goed christelijk kunnen zijn. En als je goed leest, zie je er en afkeuring in van "ongunstige daden". De heilige plichten "zetten ons soms aan" tot ongunstige daden, ze "rechtvaardigen" ze niet, en zee maken ze ook niet tot "gunstige daden".

Of, VVD, wilt u in de aanloop naar de verkiezingen, het PvdA-minister van buitenlandse zaken Timmermans, het weer moeilijk gaan maken, en PVV-stemmers overhalen om weer VVD te gaan stemmen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten